Η ψυχολογία των χρωμάτων...

Γράφτηκε από την  Ιαν 22, 2018

Το χρώμα είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο που καθορίζει την ψυχολογία μας καθημερινά. Ακόμη και τις πιο κρύες και μουντές ημέρες του χειμώνα, που μας κάνουν να μελαγχολούμε, μια επίσκεψη σε έναν χώρο γεμάτο χρώματα φωτεινά και ζεστά , μπορεί να αλλάξει την διάθεσή μας.

Παρατηρώντας τα χρώματα γύρω σας θα διαπιστώσετε πως το καθένα δημιουργεί διαφορετικές αισθήσεις στο σώμα μας, πολλά συναισθήματα και εσωτερικές εικόνες. Τα χρώματα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς ανακλούν σε εμάς τις δονήσεις που χρειαζόμαστε από το φως, για την αρμονία και την υγεία μας. Στην αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο κατασκεύαζαν για θεραπευτικούς λόγους ειδικά «σολάριουμ χρωμάτων» με χρωματιστό γυαλί, κρυστάλλινα πρίσματα και ζωγραφιές, τα οποία είχαν ακριβώς αυτή την λειτουργία.

Η σχέση μας με τα χρώματα καθορίζεται από διάφορα στοιχεία. Σε χώρες με μικρή ηλιοφάνεια προτιμούν για την διακόσμηση τα ζωηρά και έντονα χρώματα. Επιπλέον τα χρώματα σε κάθε πολιτισμό εκφράζουν μια διαφορετική διάθεση ή κατάσταση. Για παράδειγμα, στην Κίνα το λευκό είναι το χρώμα του πένθους, σε αντίθεση με εμάς που έχουμε το μαύρο. Αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, ο καθένας μας έχει μια ιδιαίτερη σχέση με κάποια χρώματα, ανάλογα με τις εμπειρίες μας από την παιδική μας ηλικία και την συγκινησιακή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Κόκκινο: είναι αναζωογονητικό, εξαιρετικά ερεθιστικό, επιδρά αφροδισιακά, αυξάνει την αναπνοή και τη πίεση. Αιχμαλωτίζει το βλέμμα, ενεργοποιεί και επιδρά στο ένστικτο. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που το κόκκινο σχετίζεται με την αγάπη, τον έρωτα αλλά και τον θυμό. Επιπλέον, για τους κινέζους είναι το χρώμα της τύχης.

KOKKINO

 

Πορτοκαλί: αντιστοιχεί στην αδρεναλίνη και έτσι δίνει δραστηριότητα, είναι αγχολυτικό, βοηθά στην πέψη και τον μεταβολισμό, και καταπραΰνει το σοκ. Προωθεί την φιλοδοξία, την κοινωνικότητα και βελτιώνει την φυσική κατάσταση. Σίγουρα το πορτοκαλί είναι ένα χρώμα που προσδίδει ζεστασιά στο χώρο. Στην Ιρλανδία το πορτοκαλί σχετίζεται με την θρησκεία.

PORTOKALI

 

Καφέ: ευνοεί την επαφή με την πραγματικότητα, τη δέσμευση, την ασφάλεια, δυναμώνει και ξεκουράζει. Είναι ένα πλούσιο χρώμα που σχετίζεται με τη γη και τα στοιχεία της φύσης. Είναι πρακτικό και αντέχει στον χρόνο.

KAFE

 

Κίτρινο: πρόκειται για το χρώμα του ήλιου και διεγείρει το νευρικό σύστημα, προωθεί την σκέψη, τον αυτοέλεγχο, την λογική, την αποφασιστικότητα και την εσωτερική ευεξία. Φωτεινό, λαμπερό λειτουργεί ως αγχολυτικό και αναζωογονητικό. Λίγο κίτρινο σε ένα σκοτεινό δωμάτιο μπορεί αμέσως να δώσει ζωντάνια και φωτεινότητα. Παρόλο που θεωρείτε χρώμα χαρούμενο, σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το κίτρινο είναι το χρώμα του πένθους.

KITRINO

 

Πράσινο: ευνοεί την συγκέντρωση, δημιουργεί ισορροπία και ασφάλεια, σταθεροποιεί τους παλμούς της καρδιάς και ξεκουράζει τα μάτια. Για τον λόγο αυτό σχετίζεται με το «green living» καθώς μας θυμίζει φύση και φρέσκο φαγητό. Παρόλο που για πολλούς πολιτισμούς θεωρείτε χρώμα που φέρνει τύχη, είναι επίσης το χρώμα που σχετίζεται με την ζήλια και τον φθόνο.

PRASINO

 

Μπλε: ελαττώνει την πίεση, δροσίζει, ευνοεί την επικοινωνία, την γαλήνη, την υποχωρητικότητα, την ηρεμία, την υπομονή, την διπλωματία και το θάρρος. Επίσης για ορισμένους το μπλε δηλώνει συντηρητισμό, εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που πολλές στολές διάφορων ειδικοτήτων και αξιωμάτων προτιμούνται να είναι σε μπλε αποχρώσεις (πχ. σχολικές στολές). Από την άλλη πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν πως το μπλε προκαλεί θλίψη.

MPLE

 

Μοβ: σε πολλές χώρες το μοβ θεωρείτε χρώμα βασιλικό και σχετίζεται με τον πλούτο. Επίσης σχετίζεται και με την πνευματικότητα, καθώς πολλοί πάστορες και ιερείς σε πολλές θρησκείες του κόσμου φορούν μοβ. Στο χώρο το μοβ μπορεί να προσδώσει μεγαλοπρέπεια και «βασιλικό» αέρα!

MOV

 

Ροζ: το απαλό ροζ είναι γλυκό και νεανικό, ενώ το έντονο ροζ είναι θερμό και εκλεπτυσμένο. Το ροζ είναι ένα διασκεδαστικό τρυφερό χρώμα. Συνδυασμένο με μαύρο δίνει ένα chic στυλ, ενώ συνδυασμένο με άσπρο προσδίδει ρομαντισμό.

ROZ

 

Γκρι: ευνοεί την τάση για αποστασιοποίηση και αποδέσμευση, καθώς πρόκειται για το πιο ουδέτερο χρώμα. Αποπνέει κομψότητα και νεωτερικότητα και από πολλούς θεωρείτε πως σχετίζεται με οτιδήποτε φουτουριστικό, μοντέρνο και σχετικό με την τεχνολογία.

GRI

 

Μαύρο: χρώμα πυκνό, απέραντο και σιωπηλό. Λαμβάνει δονήσεις φωτός χωρίς να τις εκπέμπει προς τα έξω. Σε μικρές δόσεις ηρεμεί. Αντιπροσωπεύει την δύναμη, την προστασία, την εσωστρέφεια, το πένθος, τον θάνατο και τον ατέρμονο χρόνο.

MAYRO

 

Άσπρο: χρώμα ανοιχτό, διαφανές, εξωστρεφές. Αντανακλά απολύτως το φώς. Αντιπροσωπεύει την αγνότητα, το πνεύμα και την γιορτινή διάθεση. Αν βέβαια χρησιμοποιηθεί σε υπερβολική έκταση έχει δυσάρεστη επίδραση.

LEYKO

Κάθε χρώμα που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας δημιουργεί μια ξεχωριστή διάθεση και δίνει το στίγμα για το στυλ και την προσωπικότητά μας. Το χρώμα αποτελεί το βασικό εργαλείο στην διακόσμηση, κάνοντας μας να νοιώθουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο ενώ παράλληλα έχει την ικανότητα να «μιλά» από μόνο του. Για την επιλογή του κατάλληλου χρώματος για το σπίτι μας καλό είναι να συνυπολογίσουμε την ιστορία, την αρχιτεκτονική δομή, τις ατομικές μας ανάγκες, την φωτεινότητα του σπιτιού καθώς και το περιβάλλον που το περιβάλει. Έτσι διατηρείτε η φυσικότητα και η ισορροπία.

Extra Tips: αν πρόκειται να βάψετε τους τοίχους τους σπιτιού σας, να θυμάστε πως:

  • Η υπερβολή σε οποιοδήποτε χρώμα επιδρά πάντα αρνητικά
  • Οι μονοχρωμίες ξεκουράζουν αλλά μερικές φορές δημιουργούν μια φυσική αδυναμία
  • Τα συμπληρωματικά χρώματα μπορεί να είναι πολύ ευχάριστα όταν ενισχύονται με λίγο λευκό στις αποχρώσεις τους
  • Οι αποτυχημένοι χρωματική συνδυασμοί και οι μεγάλες επιφάνειες με βασικά χρώματα κουράζουν τα μάτια.
  • Η επιλογή των χρωμάτων θα πρέπει να γίνεται στο φώς της ημέρας και πριν από την τελική απόφαση να βάφετε δοκιμαστικά μια μικρή επιφάνεια.
  • Όσο πιο μικρό το δωμάτιο τόσο πιο έντονο φαίνεται το χρώμα.
  • Τα έντονα χρώματα σε διάφορα σημεία κατανέμουν και κατευθύνουν την ενέργεια στον χώρο.

Λεοντή Αντιγόνη

Πηγή:decolife-mag.blogspot.gr

http://decolife-mag.blogspot.gr

morethanawoman

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Fresh News

Το site morethanawoman.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας