Η Ημέρα της (δικής μας) Γης σε αριθμούς

Γράφτηκε από την  Μαρ 20, 2017

Πλούσια σε ζώα, φυτά, αλλά και είδη υπό εξαφάνιση είναι η Ελλάδα

ΝΤΟΡΙΤΑ ΛΟΥΚΙΣΣΑ

Οι γνώσεις μας για την πανίδα της χώρα μας ξεκινούν από πολύ παλιά •ουσιαστικά από τον Αριστοτέλη ο οποίος, 2.300 χρόνια πριν, στο έργο του «Περί ζώων ιστορίαι», περιέγραψε με ιδιαίτερες λεπτομέρειες περίπου 600 είδη.

Σήμερα, 20 Μαρτίου, που στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας της Γης γιορτάζεται το θαύμα της ζωής στον πλανήτη (ως "αντίπαλο δέος" στην αμερικανικής "προέλευσης" Ημέρα της Γης που γιορτάζεται, σε όλον τον κόσμο, στις 22 Απριλίου, με στόχο την ευαισθητοποίησή μας σε περιβαλλοντικά θέματα και την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών για έναν καθαρό πλανήτη), "μετράμε" ξανά τα ζώα της Ελλάδας και μαθαίνουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιβίωσή τους.
Υπολογίζοντας ότι έχουμε πάνω από 50.00 είδη ζώων (τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν στα έντομα), τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.200 είδη σπονδυλωτών και 30.000 είδη ασπόνδυλων.

Εντυπωσιακό είναι ότι, από τα 147 είδη θηλαστικών της Ευρώπης, τα 116 είδη ζουν στη χώρα μας, ενώ από τα 474 είδη πτηνών του ευρωπαϊκού χώρου, τα 407 έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα κι έχουμε και 422 "έξτρα" είδη •επιπλέον, έχουμε 16 είδη αμφίβιων, 58 είδη ερπετών και 79 είδη "αυτόχθονων" ψαριών.

Τα ζώα που συναντώνται αποκλειστικά στον ελλαδικό χώρο είναι:
● Το κόκκινο ελάφι, το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο μας, που κάποτε ζούσε σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική χώρα.
● Το δελφίνι,αναμφίβολα το αγαπημένο θηλαστικό των ναυτικών μας! Στις θάλασσές μας κολυμπάνε 9 διαφορετικά, μοναδικά είδη ενώ, ανά τον κόσμο, υπάρχουν 32 είδη.
● Ο Μαυρόγυπας, ένα σπάνιο και τοπικό επιδημητικό είδος, το οποίο έχει μάλιστα χαρακτηριστεί ως προστατευόμενο. Σήμερα, ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός στη Βαλκανική απαντάται στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς (όπου η φωτιά που, το 2011,χιλιάδες στρέμματα στον Έβρο, επηρέασε άμεσα το 12-15% του πληθυσμού των επικρατειακών αρπακτικών πουλιών).
● Το περήφανο κρητικό αγριοκάτσικο, που αποτελεί και τη μοναδική μορφή αιγάγρου στην Ευρώπη και που, σε όλους μας, είναι γνωστό ως κρι-κρι.
το 12-15% του πληθυσμού των επικρατειακών αρπακτικών πουλιών
● Ο ακόμα πιο περήφανος, όσο και μονογαμικός κρητικός χρυσαετός ή βιτσίλα, που είναι και το ισχυρότερο αρπακτικό της Ελλάδας ˙με τις φτερούγες του να ξεπερνούν σε μήκος τα 2 μέτρα όταν τις ανοίγει! Δυστυχώς, όμως, μόνο λίγα ζευγάρια μας έχουν απομείνει...

Όπως είναι λίγο-πολύ γνωστό, για την προστασία των απειλούμενων ειδών δραστηριοποιείται η οργάνωση WWF (www.wwf.gr), αλλά και το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων, στην Αίγινα (www.ekpazp.gr). Τη σοβαρότερη απειλή δέχεται η μεσογειακή φώκια (με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της να ζει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Σποράδες), για τη διάσωση της οποίας δραστηριοποιείται η MOm (www.mom.gr), ενώ άμεσα απειλείται και η χελώνα καρέτα-καρέτα (η οποία αναπαράγεται κυρίως στις παραλίες του νότιου Ιονίου, στην περιοχή της Ζακύνθου, αλλά και στη δυτική Κρήτη), που προστατεύει ο ΑΡΧΕΛΩΝ (www.archelon.gr).

Ζώα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης από την ελληνική φύση είναι ακόμη η αρκούδα και ο λύκος ˙για την προστασία τους δραστηριοποιείται η οργάνωση Αρκτούρος, στο Νυμφαίο Φλώρινας (www.arcturos.gr), που προστατεύει επίσης τη βίδρα και τον αγριόγιδο, ενώ για τα απειλούμενα πουλιά, όπως ο αιγαιόγλαρος. δραστηριοποιείται η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (www.ornithologiki.gr).

Φωτογραφία εξωφύλλου:www.wwf.gr

morethanawoman

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Fresh News

Το site morethanawoman.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας