cell phone tracker 5510 treadmill ortung beim iphone 6 Plus ausschalten iphone localizador de celular s6 como

Γιώργος Χατζηπαύλου και Stand up Comedy, ένας ιδανικός συνδυασμός!

Γράφτηκε από την  Ιαν 16, 2017

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου, το 2007, πήρε μια απόφαση ζωής. Παράτησε τη, μέχρι τη στιγμή εκείνη, επαγγελματική του σταδιοδρομία και αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη standup comedy. Στην πορεία, δικαιώθηκε…!

Σήμερα, όντας ένας από τους πιο επιτυχημένους εκπροσώπους του θεατρικού αυτού είδους στην Ελλάδα, θεωρεί ότι «το standup comedy, ήταν και παραμένει το καλύτερό του» και παραχωρεί μια αποκλειστική συνέντευξη στο morethanawoman.gr όπου μας τα λέει όλα, με «δικά του λόγια»!

Απολαύστε τον!

 

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το stand up comedy; Ποιο ήταν το ερέθισμα;

Ερέθισμα μου έδωσε μια παράσταση που είδα κάποια στιγμή και αισθάνθηκα ότι το είδος με «τραβάει». Συνειδητοποίησα τότε ότι είναι μια ολοκληρωμένη μορφή έκφρασης από τη στιγμή που γράφεις και παρουσιάζεις ο ίδιος τα κείμενά σου, έχεις όλη την ευθύνη εσύ και δεν χρειάζεται να βασιστείς σε τίποτ’ άλλο πέρα από την όρεξή σου για δουλειά. Έτσι, σαν χόμπι, αρχικά, αποφάσισα ότι είναι κάτι που μου ταιριάζει. Στην πορεία, με το ένα να φέρνει το άλλο μέσα από πολλές συγκυρίες και κάποιες «αλλαγές πλεύσης» από επαγγελματικής άποψης, αποφάσισα πια ότι αυτή θα είναι και η δουλειά μου και άρχισα να ασχολούμαι πολύ περισσότερο, από το επίπεδο του επαγγελματία, πλέον

Γράφεις ο ίδιος τα κείμενά σου και αν ναι, από πού εμπνέεσαι γι΄αυτά;

Όλοι οι κωμικοί γράφουν μόνοι τους τα κείμενά τους, είναι η δομή του stand up comedy αυτή, με την έμπνευση να μπορεί να προέρχεται από παντού με επίκεντρο τον κωμικό κάθε φορά. Δηλαδή, έχει να κάνει με το πώς βλέπει αυτός τα πράγματα. Άρα, πραγματικά, η έμπνευση είναι τα πάντα στο stand up, δεν υπάρχει κανένα όριο, θεματολογικά τουλάχιστον.

 MG 9406

Το κοινό συμμετέχει, παίζει ρόλο στη διαμόρφωση των κειμένων σου και πόσο;

Όχι, στη διαμόρφωση των κειμένων μου δεν παίζει κανέναν ρόλο το κοινό, άμεσα τουλάχιστον. Το κοινό έχει απλά τον ρόλο που έχουμε όλοι μας όταν παρακολουθούμε live κωμωδία. Είναι ο παράγοντας που δίνει το στίγμα ως προς το αν πηγαίνει καλά η παράσταση. Αυτό το καλό έχει η live κωμωδία, ότι καταλαβαίνεις επί τόπου πώς πάει το πράγμα. Δηλαδή, ακούς γέλιο και καταλαβαίνεις ότι όλα πηγαίνουν καλά.

Στο stand up comedy, υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, κάποιες δυσκολίες;

Ναι, όπως σε όλα τα είδη, δεν υπάρχει κάτι εύκολο. Απλά στο stand up, το πιο ιδιαίτερο σημείο του είναι ότι δεν υπάρχει η δοκιμή, δεν υπάρχει η πρόβα, μιας παράστασης. Στο stand up, το αντίστοιχο που στο θέατρο λέγεται πρόβα, είναι μία διαδικασία που πρέπει να γίνει μπροστά σε κόσμο που θα «αποφασίσει» για την παράσταση, απλά και μόνο επειδή το να έχω εγώ το κείμενο και να υποψιάζομαι ότι είναι καλό, ή να θεωρώ ότι είναι έτοιμο, μάλλον, δεν λέει κάτι από μόνο του. Κανονικά, πρέπει να γίνει δοκιμή μπροστά σε κοινό, να καταλάβω τι έχω κάνει. Είναι μια δουλειά που τη βλέπεις, την παρακολουθείς και τότε συνειδητοποιείς τι έχεις φτιάξει και πώς αυτό εξελίσσεται ή πώς πρέπει να αλλάξει σε κάποιες περιπτώσεις, ακριβώς την ώρα που την παρουσιάζεις. Γι΄αυτό, πολλές φορές, δεν πάω απευθείας στην παράσταση, κάνω πρώτα κάποιες δοκιμές, σε κλειστές παραστάσεις, σαν previous ας πούμε, μπροστά σε κοινό, κανονικά, με εισιτήριο. Αυτές είναι και οι πρώτες δοκιμές που γίνονται.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου κοινό;

Δεν μπορώ να πω ότι έχω κάποιο «αγαπημένο» κοινό, εκείνο όμως που θα ήθελα να πω είναι ότι έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση ως προς τον χώρο που δίνω τις παραστάσεις μου. Αγαπημένος μου χώρος, λοιπόν, από χωροταξικής άποψης τουλάχιστον, είναι το θέατρο, άρα όποιο κοινό «φιλοξενείται» σε αυτό, σίγουρα θα απολαύσει περισσότερο και με περισσότερη προσήλωση, την παράσταση.

Στην Ελλάδα, το stand up comedy, πιστεύεις ότι είναι ένα ευρέως γνωστό και διαδεδομένο είδος διασκέδασης;

Πιστεύω ότι είναι ένα είδος που εξελίσσεται συνεχώς, με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΟΥ

Τι πρέπει να διαθέτει κάποιος για να γίνει stand up comedian; Πρέπει να έχει κάποιο ιδιαίτερο «προσόν»;

Θα έλεγα ότι αυτή είναι μία ερώτηση που θέλει σκέψη, μια και έχει να κάνει με θέματα πολύ δύσκολα να τα εντοπίσει κανείς. Το λέω δε αυτό, ενώ γνωρίζω ήδη τους περισσότερους κωμικούς στην Ελλάδα με τον καθένα από αυτούς να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά που τον κάνουν ξεχωριστό και αποτελεσματικό στη δουλειά του. Νομίζω πάντως ότι κοινός «τόπος» όλων μας είναι η παρατηρητικότητα και η εμβάθυνση σε ένα γεγονός ή ένα θέμα. Με άλλα λόγια, εκ μέρους μας, υπάρχει η τάση να δούμε κάτι το οποίο δεν είναι εκ πρώτης όψεως ορατό δια γυμνού οφθαλμού σε μια κατάσταση. Τώρα, από κει και πέρα θεωρώ την παρατηρητικότητα σαν ένα σημαντικό χαρακτηριστικό, σε συνδυασμό με την επιμονή και τη διάθεση, ή μάλλον, την όρεξη να «διορθώνεις», να επανατοποθετείς τα πράγματα μέσα από το κείμενό σου, με μια άλλη ματιά.

Ασχολήθηκες με ένα είδος που δεν είχε δοκιμαστεί, πριν, στην Ελλάδα, που δεν ήταν τόσο διαδεδομένο. Αυτό δεν σε φόβιζε;

Όχι και δεν το σκέφτηκα και ποτέ έτσι, επειδή, όταν άρχισα να ασχολούμαι με το stand up το έκανα από hobby, χωρίς να έχω « στοχο-προσήλωση», σε κάτι. Εκείνη την περίοδο έκανα άλλη δουλειά που δεν είχε καμμία σχέση με τον χώρο της Τέχνης. Μέχρι τότε, η σχέση μου με την Τέχνη ήταν απλά αυτή του θεατή. Άρχισα λοιπόν να δουλεύω πάνω σ’ αυτό, με την έννοια ότι έψαχνα πραγματικά ένα hobby, δηλαδή, ήθελα να κάνω κάτι στον ελεύθερο χρόνο μου χωρίς να ψάχνω ένα συγκεκριμένο είδος τέχνης ή ψυχαγωγίας. Οπότε αυτή η σκέψη, μου ήρθε στην πορεία.

Ποια η σημασία της δουλειάς σου για σένα και τι είναι αυτό που σου προσφέρει σε προσωπικό επίπεδο; Θα θυσίαζες κάτι για την επιτυχία σου;

Να πω απλά ότι όταν δεν δουλεύω είμαι άρρωστος,, ψυχικά δηλαδή, αλλά αυτό θα στο πει οποιοσδήποτε ασχολείται με το stand up. Δηλαδή, το διάστημα που για κάποιο λόγο σταματάω τις παραστάσεις για δύο – τρεις μήνες, για παράδειγμα, και πρέπει να γράψω ή να κάνω άλλα πράγματα, δεν αισθάνομαι ότι είμαι «ζωντανός» παρά μόνο όταν ανεβαίνω στη σκηνή και κάνω παραστάσεις.

Απ’ την άλλη, και αυτό είναι κάτι που έχει και λίγη κόντρα μέσα του, μου αρέσει πάρα πολύ και το γράψιμο, είναι σαν να σκέφτομαι μέσα από τα κείμενα, μέσα απ’ την κωμωδία μου, οπότε μου προσφέρει έναν τρόπο να ζω όλο αυτό. Τώρα, για την επιτυχία που αναφέρεις, δεν ξέρω καν αν υπάρχει κάτι να «θυσιάσεις» αφού δεν αναγνωρίζω την επιτυχία με την κυριολεκτική της έννοια. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ένα είδος τερματικού σταθμού, κάπως σαν να λες: «πάει, αυτό είναι …, τελείωσε», ενώ για μένα και για τους περισσότερους κωμικούς, είναι μια διαρκής διαδικασία όλο αυτό, δηλαδή δεν υπάρχει ένα σημείο που λες Ο.Κ., τελείωσε. Το μόνο σημείο που λες «σταματάω» είναι όταν κλείνει ο κύκλος μιας παράστασης, μετά από δύο, τρία χρόνια ας πούμε. Τότε θεωρείς ότι ολοκλήρωσες κάτι, οπότε πλέον, σιγά-σιγά ξεκινάς να ετοιμάζεις την επόμενη δουλειά σου. Συνεπώς, η έννοια της θυσίας, δεν υπάρχει πουθενά, κατ’ εμέ.

 MG 9315

Αν ξανάρχιζες σήμερα, θα άλλαζες κάτι; Υπάρχουν επιλογές που θα είχες αποφύγει;

Αυτό είναι δύσκολο να το απαντήσω, επειδή, όταν ξεκίνησα εγώ το stand up comedy πέτυχα τη φάση που εξελισσόταν το είδος, οπότε έπρεπε σε κάποιες περιπτώσεις να αυτοσχεδιάσω, να σκεφτώ, να κινηθώ μαζί με συναδέλφους, να δημιουργήσουμε από τη βάση τους κάποια πράγματα, ν’ ανοίξουμε κάποιους χώρους, να πάμε σ΄ άλλες πόλεις. Νομίζω λοιπόν ότι εάν συνολικά αυτή η σκηνή σήμερα έχει καταφέρει να αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι διασκέδασης, δεν έχει νόημα να αλλάζαμε κάτι.

Ποια παράσταση θεωρείς τη μεγαλύτερή σου επιτυχία μέχρι σήμερα;

Γενικά εγώ αποφεύγω να βάζω λέξεις όπως επιτυχία, όπως αυτό το συγκεκριμένο «χαρακτηριστικό», αλλά πάντοτε η παράσταση που μου αρέσει περισσότερο και ποντάρω περισσότερο είναι η τρέχουσα, κάθε νέα δουλειά που κάνω. Και έχει λογική εξήγηση όλο αυτό, αφού έχω καρπωθεί και την εμπειρία όλων των προηγούμενων δουλειών και θεωρώ ότι έχω δώσει κάτι ακόμη παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη δουλειά.

Είναι η κωμωδία ψυχοθεραπεία; Το γέλιο για σένα είναι το καλύτερο φάρμακο;

Είναι ένας τρόπος να δεις τα πράγματα διαφορετικά, να τα δεις με πιο ήπιο τρόπο, χωρίς να μαυρίσεις τη ψυχή του άλλου, ενώ δρα και σαν ψυχολογικό παυσίπονο. Δηλαδή μπορείς να ξεχαστείς, κάποιες ώρες, τουλάχιστον.

Το χιούμορ στη δουλειά σου έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Έχει την ίδια θέση και στη ζωή σου, στην καθημερινότητά σου;

Όχι, δεν το χρησιμοποιώ σαν μέσον. Σαφώς και έχω χιούμορ σε όλες τις σχέσεις μου και με τους φίλους μου ιδιαίτερα , αλλά κατά τα άλλα είμαι ένας κανονικός άνθρωπος που βιώνει κανονικές καταστάσεις. Εκεί που το χιούμορ με βοηθάει πολύ είναι στο να διαχειρίζομαι μέσα μου τις ψυχολογικές μου αντιδράσεις απέναντι σε κάποιες περιπτώσεις, οπότε και μου κάνει καλό

Η παράσταση ΣΧΕΔΟΝ ΣΑΡΑΝΤΑ είναι μία από τις καλύτερες stand up παραστάσεις και συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, υπάρχει κάποια συνταγή επιτυχίας γι΄αυτό;

Ειλικρινά, δεν έχω ιδέα και το μόνο που ξέρω είναι ότι χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά. Αυτό είναι το μυστικό.

19

Είσαι από τους πρωτοπόρους του ελληνικού stand up comedy και τώρα απευθύνεσαι και σε παιδιά. Ποιο πιστεύεις ότι είναι το όφελος που μπορούν να αποκομίσουν από μια τέτοια παράσταση;

Θα δουν μια παράσταση που είναι αρκετά διαφορετική και απευθύνεται απευθείας σε αυτά. Επίσης ακούν για πρώτη φορά θέματα που τους αφορούν και θα μπορούσαν να δουν και σε κάποια άλλη παράσταση, μόνο που εδώ, υπάρχει κάποιος που τους μιλάει άμεσα γι΄αυτά, δίνοντάς τους την οπτική ενός μεγάλου που κάποτε υπήρξε παιδί, Υπάρχει δηλαδή ένα πολύ διαφορετικό set up σε μια τέτοια παράσταση και νομίζω ότι αυτό είναι που τα εντυπωσιάζει . Μάλιστα, από τις μέχρι τώρα παραστάσεις για παιδιά που έχω κάνει -να σημειώσω εδώ ότι ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη η παράσταση αυτή- έχω δει ότι δουλεύει σαν μια ιδιαίτερη συνθήκη όπου και οι μεγάλοι και οι μικροί είναι το ίδιο, απέναντί μου,. Είναι «ίσοι θεατές», που δεν αντιμετωπίζω με κάποιο διαφορετικό τρόπο, οπότε τα παιδιά το απολαμβάνουν. Απολαμβάνουν το ότι κάποιος τους μιλάει απευθείας για θέματα που αντιλαμβάνονται χωρίς να «μπεμπεκίζει», κάτι που αποδεικνύεται τελικά πολύ σημαντικό.

Ποια είναι τα επαγγελματικά σου σχέδια στο εγγύς μέλλον;

Θα συνεχίσω αυτήν την παράσταση, θα κάνω το παιδικό και γενικότερα υπάρχουν κάποιες προγραμματισμένες περιοδείες στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά ουσιαστικά φέτος όλη η χρονιά είναι γεμάτη με παραστάσεις με το πρόγραμμα να «γράφει» μόνο live. Κάτι άλλο δεν έχω σχεδιάσει, προς το παρόν….

 ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΟΥ 2

Δώρα Ρουμελιώτη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Fresh News

Το site morethanawoman.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας