Πράγα:Πόλη-κόσμημα!

Γράφτηκε από την  Νοε 20, 2014

Επιβιώνοντας από δεκάδες πολιτικές, θρησκευτικές και φυλετικές συγκρούσεις και «αποτάσσοντας» 40 χρόνια κομμουνισμού, η «Χρυσή Πόλη» -όπως αποκαλείται μεταξύ άλλων η Πράγα από τις επίχρυσες στέγες των πυλών του Κάστρου της- βρίσκεται πάλι σε καλλιτεχνικό οργασμό!

Λίγες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν, εξάλλου, τόσο πλούσια πολιτιστική κι αρχιτεκτονική κληρονομιά όσο η Δημοκρατία της Τσεχίας… Αυτή είναι που αναβιώνει σήμερα στη «νέα» Πράγα, όπου ως παλαιότερα καλλιτεχνικά μνημεία θεωρούνται οι τρεις στρογγυλοί ναοί (ροτόντες) του 11ου-12ου αιώνα, χτισμένοι σε επίπεδο χαμηλότερο του δρόμου, το παλιό Δημαρχείο του 1338 (στην υπέροχη, μεσαιωνική πλατεία Σταρομέτσκε της Παλιάς Πόλης, διακοσμημένο με ανάγλυφα λουλούδια και καβούρια), όπως και κάποια οικοδομήματα του 13ου αιώνα. Σ’ ολόκληρη την πόλη, όμως, υπάρχουν διάσπαρτα απομεινάρια όλων των εποχών, ενώ είναι εμφανής η μοντέρνα, «πειραματική» διάθεση πολλών Τσέχων δημιουργών.

 Στο πέρασμα των αιώνων…

Από τον αρχαίο Ρομανικό ρυθμό, με τα «βαριά», επιβλητικά και συγχρόνως αριστοκρατικά χαρακτηριστικά, διασώζονται οι ροτόντες που προαναφέραμε και η Βασιλική του Αγίου Γεωργίου, στο πρώτο οχυρωματικό κάστρο (9ος αι.) πάνω από τον ποταμό Μολδάβα (που «διακόπτεται» από 17 λιθόκτιστες γέφυρες), όπου στεγάζεται πλέον μια σημαντική συλλογή από έργα τέχνης της εποχής του μπαρόκ. Το ίδιο κάστρο (Πράζσκι Χραντ) αποτελεί μια «πόλη μέσα στην πόλη» που μαγεύει κάθε επισκέπτη, «ταξιδεύοντάς» τον ανά τους αιώνες! Ο γοτθικός ρυθμός, τώρα, που εισήχθη από τη Γαλλία στις αρχές του 14ου αιώνα, επέτρεψε την ανέγερση πιο ελαφριών κατασκευών, με μεγάλα διακοσμητικά παράθυρα και θολωτά κεντρικά κλίτη, με εξέχον δείγμα το Ναό του Αγίου Βίτου, από τους σπουδαιότερους καθεδρικούς της Ευρώπης (αφού μόνο ο μπροστινός θόλος αποτελείται από 24.000 κομμάτια βοημικού κρύσταλου!), χτισμένος σ’ ένα επιβλητικό ύψωμα στο τρίτο προαύλιο του Πράζσκι Χραντ. Γοτθικοί ναοί υπάρχουν πάμπολλοι τόσο στην Παλιά όσο στη Νέα Πόλη (κυρίως σε σχέδια του Σουηδού Πέτερ Πάρλερ ή του Γάλλου Ματθαίου του Αράς), ενώ γοτθικά στοιχεία θα συναντήσετε σε πολλά ακόμα μεσαιωνικά κάστρα, όπως και στη Γέφυρα του Πίσεκ αλλά και στη φημισμένη Γέφυρα του Καρόλου, μήκους 500 μ., που στηρίζεται σε 16 στύλους και διακοσμείται από 30 μπαρόκ αγάλματα ηγεμόνων και αγίων, προσφέροντας σαγηνευτική θέα προς όλη την Πράγα.

Πιο ιδιαίτερα στοιχεία χρησιμοποίησε ο Βοημός αρχιτέκτονας Μπένεντικτ Ρίεντ, στα τέλη του 15ου αιώνα, όπως θα έχετε την ευκαιρία να δείτε στην αίθουσα Βλαδίσλαου, επίσης στο Πράζσκι Χραντ, που στεγάζεται με σταυροθόλια. Αφήνοντάς την πίσω σας, κατευθυνθείτε προς το Χρυσό Σοκάκι ∙με τα μικρά, πολύχρωμα σπιτάκια καλλιτεχνών όπου αρχικά έμεναν μέλη του αυτοκρατορικού κύκλου και μετέπειτα οι περίφημοι αλχημιστές, την εποχή που η πόλη αποτελούσε το κέντρο των απόκρυφων επιστημών! Την αμέριστη προσοχή σας αξίζει, επίσης, το τεράστιο ανάκτορο Τσερνίν όπου στεγάζεται το υπουργείο Εξωτερικών.

Από την Αναγέννηση στον… Κομμουνισμό!

Στην Πράγα, η αρχιτεκτονική που ήρθε από την Ιταλία «φορτωμένη» με κίονες, αψίδες, τρούλους κι άλλα διακοσμητικά στοιχεία, απέκτησε γρήγορα προσωπικό στυλ ·με επάλξεις, αετώματα και αυλές που, στα κάστρα του 16ου-17ου αιώνα, διαρθρώνονται σε τρεις πτέρυγες. Από τα ομορφότερα δείγματα της περιόδου της Αναγέννησης είναι δε το ανάκτορο Μπελβεντέρε (έργο του Μπόνιφατς Βόλμουτ και του Πάολο ντέλα Στέλα, από την Τζένοβα, με τις συμπαγείς αψίδες που μετατρέπουν σε σκιερό χαγιάτι τον πρώτο του όροφο και μια χάλκινη στέγη που θυμίζει αναποδογυρισμένο κύτος πλοίου), μέσα στους Βασιλικούς Κήπους. Οι αρχιτεκτονικές αναζητήσεις σταμάτησαν, ωστόσο, κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο στη συνέχεια του οποίου οι νικητές καθολικοί προχώρησαν στην ανοικοδόμηση μεγάλου μέρους της πόλης σε ρυθμό μπαρόκ (όπως το μοναστήρι Λορέτο, απέναντι από το Τσερνίσκι Πάλατς, με τις 27 καμπάνες και τα αμέτρητα χερουβείμ, που φιλοξενεί σημαντικές συλλογές από διαμάντια, μαργαριτάρια και χρυσό). Ο ιδιοφυής Κρίστοφ Ντίεντσενχοφερ (1655-1722) έβαλε όμως και στο μπαρόκ μια πιο προσωπική «υπογραφή» ∙η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου που κοσμεί το «Μικρό Μέρος» της Πράγας (δηλαδή, τη Μάλα Στράνα) είναι απλά… αριστουργηματική!

Ακόμα πιο χαρισματικός αποδείχθηκε ο γιος του Ντίεντσενχοφερ, Κίλιαν Ίγκνατς (1689-1751), ο οποίος σχεδίασε -μεταξύ άλλων- την Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη (πάνω σ’ ένα βραχώδες ύψωμα των Βοτανικών Κήπων της Νέας Πόλης, με τα γιγαντιαία νούφαρα), το ανάκτορο Σίλβα Τάρουκα (επίσης στη Νέα Πόλη) και την Εκκλησία του Αγίου Θωμά, επίσης στη Μάλα Στράνα.

Από τα μέσα του 18ου αιώνα, τώρα, το μπαρόκ έδωσε σταδιακά τη θέση του στο ροκοκό, ενώ στις αρχές του επόμενου αιώνα επικράτησε για λίγο ο νεοκλασικισμός. Ωστόσο, οι περισσότεροι αρχιτέκτονες της εποχής προτίμησαν να τον «διανθίσουν» με ποικίλους ρυθμούς, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγαλόπρεπων, ψευδομπαρόκ μεγάρων, όπως το Εθνικό Θέατρο της Πράγας και το Εθνικό Μουσείο. Στη συνέχεια, ακολούθησε ένα είδος αρ νουβό (γνωστότερο ως «απόσχιση»), με βασικά χαρακτηριστικά τις ευφάνταστες κατασκευές από σίδερο και τις πλούσιες διακοσμήσεις των τοίχων, ενώ επίσης κατά τον 20ο αιώνα υιοθετήθηκε και ο κυβισμός. Την περίοδο του Κομμουνισμού, όμως, εμφανίστηκαν οικοδομές αυστηρά λειτουργικές, χωρίς καμία αρμονία με το περιβάλλον, αλλά μετά τη «Βελούδινη Επανάσταση» του 1989 η τσέχικη αρχιτεκτονική άρχισε να ξαναβρίσκει το «χαμένο», δημιουργικό της ρυθμό. Στην πλειοψηφία τους, βέβαια, τα μεγάλα επαγγελματικά και ξενοδοχειακά συγκροτήματα είναι εμφανώς επηρεασμένα από τους Γερμανούς και τους Αυστριακούς, όμως, το εκκεντρικό «Σπίτι του χορού» του Καλιφορνέζου Φρανκ Ο΄ Γκέρι, απέναντι από το Νέο Δημαρχείο (το οποίο μοιάζει σαν να… κινείται στα βήματα των Φρεντ Αστέρ-Τζίντζερ Ρότζερς), δείχνει πως… όλα μπορεί να συμβούν! Θα το διαπιστώσετε παίρνοντας το τελεφερίκ που λειτουργεί από το 1891 (!), με το 60μετρο παρατηρητήριό του, τον Πύργο Πετρίν, να θυμίζει σε μικρογραφία τον Πύργο του Άιφελ και να προσφέρει πανοραμική θέα της Πράγας: «την κεφαλή του βασιλείου», «το ομορφότερο κόσμημα στην πέτρινη κορώνα του κόσμου» σύμφωνα με τον Γκαίτε, την πόλη του Φάουστ και του Κάφκα!

Χρήσιμες πληροφορίες

Νόμισμα: Τσέχικη κορόνα (koruna), η οποία διαιρείται σε 100 χάλουρα (hellers). Σημειώστε ότι 1 € ισοδυναμεί με 25,5 CZK.

Ώρα: +1

Απαραίτητα έγγραφα: Διαβατήριο σε ισχύ ή αστυνομική ταυτότητα, όχι «κομμένη».

Πού θα μείνετε: Από το πολυτελές «UZlaté Studně» του 16ου αιώνα (που κάποτε ανήκε στο Ροδόλφο Β΄ και τον αστρονόμο Τίχο Μπράχε) ή το στιλάτο «Pařiř» με το ομώνυμο αρ νουβό café, μέχρι τα συγκροτήματα της νέας πόλης, τις πανσιόν και τα επιπλωμένα διαμερίσματα που προσφέρονται για διαμονή άνω της μιας εβδομάδας.  

Τι θα φάτε: Πατσά στη βοημική του εκδοχή, μεγάλη ποικιλία από πιάτα γκούλας, γεμιστή πάπια, χήνα στον ατμό, μπέικον με μέλι και λεβάντα, μελωμένο, λαχταριστό κότσι γουρουνόπουλου ή τα ποδαράκια του μαριναρισμένα σε ντόπια μπύρα (για την οποία πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη του κόσμου!), καπνιστό χοιρινό με άσπρο ή κόκκινο λάχανο, πολύ κυνήγι (κυρίως ελάφι και ζαρκάδι μαγειρεμένα με πολλούς τρόπους), «ψωμί του διαβόλου» (καλυμμένο με καυτερό κιμά) κι άλλες τσέχικες σπεσιαλιτέ (για παράδειγμα, ζυμαρικά knedikly που προορίζονται για να… απορροφούν πλούσιες σάλτσες), λιμνίσια ψάρια όπως και φρέσκα θαλασσινά. Οικονομική λύση είναι τα «ανοικτά σάντουιτς» (chlebičky) με λουκάνικο, ζαμπόν, κρέατα ψητά, τυριά, διάφορες άλλες γαρνιτούρες και τουρσιά. Όσον αφορά στα επιδόρπια, δε διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία (συνήθως περιορίζονται σε κρέπες με σοκολάτα, τάρτες με γέμιση από δαμάσκηνα, βερίκοκα και βατόμουρα και φρούτα κομπόστα) αλλά είναι άκρως χορταστικά!

Τι θα ψωνίσετε: Κυρίως κρύσταλλα Βοημίας σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές (στα καταστήματα της εμπορικής οδού Karlova), όλων των ειδών τις αντίκες (αξίζει να περάσετε από το δημοπρατήριο Dorotheum και από κάποια από τα πολυάριθμα antikvariátόπου πωλούνται μεταχειρισμένα βιβλία) ημιπολύτιμους λίθους από την περιοχή του Τούρνοφ, μαριονέτες (στο «FirmaAmi» θα βρείτε αυθεντικά χειροποίητα κομμάτια-αντίγραφα του 17ου αιώνα) και cdκλασσικής μουσικής.

Πού θα διασκεδάσετε: Η Πράγα διαθέτει μεγάλη ποικιλία από bars, clubs και jazz σκηνές όπου θ’ ακούσετε ζωντανή μουσική μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η πόλη έχει όμως και δύο κορυφαίες ορχήστρες (τη Φιλαρμονική της Τσεχίας και τη Συμφωνική της Πράγας), δύο λυρικές σκηνές κι ένα αξιόλογο Εθνικό Θέατρο, ενώ στα high-lights συγκαταλέγονται ακόμα οι παραστάσεις Μαύρου Θεάτρου, οι ιπποδρομίες, οι αγώνες ποδοσφαίρου, τένις, σκουός και χόκεϊ επί πάγου. Κάντε, τέλος, μια βόλτα στον ποταμό Μολδάβα με πλοιάριο (συνοδεία μουσικής και με… άπειρα σφηνάκια). 

Σε ποια γλώσσα θα συνεννοηθείτε: Σε γενικές γραμμές στα αγγλικά, ακόμα καλύτερα δε στα γερμανικά, ωστόσο, είναι χρήσιμο να πάρετε μαζί σας ένα λεξικό ώστε να μπορέσετε να επικοινωνήσετε στοιχειωδώς (κυρίως στα μέσα συγκοινωνίας και τα εστιατόρια) στα τσέχικα.

Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Τσεχίας στην Αθήνα: Γ. Σεφέρη 6, Ν. Ψυχικό, τηλ. 210 6713755, 210 6719701.

Ελευθερία Κανακάκη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Fresh News

Το site morethanawoman.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας