Οι φίλοι μας οι μετανάστες

Γράφτηκε από την  Απρ 05, 2014

Ως Πανελλήνια Ημέρα Προσφύγων έχει καθιερωθεί η 5η Απριλίου και μας δίνει άλλη μια ευκαιρία να μάθουμε στα παιδιά μας ότι αύριο μπορεί να είμαστε εμείς "ξένοι" σ' έναν τόπο.

Για την Ελλάδα, η μέρα αυτή θα έπρεπε να έχει ιδιαίτερη σημασία, από τη στιγμή που οι πρόσφυγες κι οι εθνικές εκκαθαρίσεις αποτέλεσαν τη βάση του σύγχρονου ελληνικού κόσμου... Παρόλα αυτά, γίνονται ολοένα πιο φανερές οι προκαταλήψεις που "κουβαλά" καθένας από εμάς •καιρός να τις "πολεμήσουμε" και να εστιάσουμε στα θετικά που έχει να προσφέρει η σημερινή πολυπολιτισμική κοινωνία στη νέα γενιά.

►Κατ' αρχάς, οφείλουμε να μάθουμε ν' ακούμε προσεκτικά τα παιδιά όταν μας μιλάνε για τις διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους •να θυμόμαστε ότι ο τρόπος σκέψης τους διαμορφώνεται από τις αντιδράσεις που "λαμβάνουν"από το άμεσο περιβάλλον τους! Οπότε, οι απαντήσεις που του δίνουμε είναι ζωτικής σημασίας, καθώς θέτουν τα θεμέλια της "ανοχής" που θα έχουν ως ενήλικες.

►Από το μέγεθος αυτής της ανοχής, εξαρτάται άμεσα κι ο σεβασμός της ατομικότητάς τους. Σε αντίθετη περίπτωση, ένα παιδί θα «λυγίσει» μπροστά στα πρώτα πειράγματα που αναπόφευκτα θα δεχτεί το ίδιο από τα συνομήλικά του, είτε αυτά αφορούν στο βάρος και το ύψος του είτε σε κάποια μαθησιακή δυσκολία του είτε ακόμα και στη δουλειά που κάνει ο μπαμπάς του!

►Από τον ίδιο παράγοντα, εξαρτάται επίσης κατά πόσο θα νιώσει ένα διαφορετικό άτομο σαν "απειλή". Για παράδειγμα, ένα 5χρονο παιδί ίσως κοιτάξει με αποστροφή ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, από αγωνία μήπως γίνει και το ίδιο ανάπηρο, ενώ μπορεί να αντιμετωπίσει υποτιμητικά ένα ζητιάνο, από φόβο μήπως... φτωχύνουν ξαφνικά και οι δικοί του γονείς.

►Δημιουργώντας, λοιπόν, μια ρεαλιστική και συγχρόνως θετική εικόνα του εαυτού μας και δίνοντας το καλό παράδειγμα της ανοχής και του σεβασμού στο πλαίσιο της ίδιας της οικογένειάς μας, το μικρούλι μας θα είναι έτοιμο να χειριστεί τη διαφορετικότητα των γύρω του και, μάλιστα, καλύτερα από τη... γενιά μας!

►Σ' αυτό το πλαίσιο, θα συναναστραφεί με άτομα που ανήκουν σε διαφορετικές εθνικές, πολιτιστικές ή κοινωνικές ομάδες, επιλέγοντας εκείνα που έχουν τις ίδιες ηθικές αξίες και όχι απαραίτητα το ίδιο... χρώμα. Επιπλέον, θα αναπτύξει μια καλώς εννοούμενη ανταγωνιστικότητα, δίνοντας έμφαση όχι στην επιφάνεια και τις "ατυχείς" συγκρίσεις, αλλά στην ουσία, τα ταλέντα και τις ικανότητες που έχει καθένας, ενώ θα κάνει ισότιμες φιλίες!

►Θα μάθει, συγχρόνως, να "κινείται" με άνεση σε οποιοδήποτε περιβάλλον, χωρίς να είναι απόλυτο στις απόψεις του, θα διευρύνει τους ορίζοντές του και, τελικά, θα «συλλέξει» ό,τι θετικότερο από κάθε λαό (μαζί με τις διαφορές που κάνουν και κάθε ελληνόπουλο μοναδικό), προκειμένου να στηρίξει το "αύριό" του!

Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι...

...ήδη από το 2ο-3ο χρόνο του, το παιδί να έχει αρχίσει να κατακτά τους κανόνες "καλής συμπεριφοράς": να χαιρετά τους γνωστούς και τους φίλους μας, να περιμένει τη σειρά του για να πάρει το λόγο, να λέει "ευχαριστώ", "συγγνώμη", "παρακαλώ", να σέβεται και να παραχωρεί τη θέση τους στους ηλικιωμένους και τους αρρώστους, να είναι διακριτικό. Όλα αυτά δε, θα τα εφαρμόσει γρηγορότερα ανάλογα με τα "μηνύματα" τα οποία λαμβάνει καθημερινά από εμάς:΅από το πόσο ευγενικά αρνούμαστε τις "υπηρεσίες" του Πακιστανού που επιμένει να καθαρίσει το τζάμι του αυτοκινήτου μας, στο φανάρι, αλλά ακόμα και από το πόσο εγκάρδια απευθυνόμαστε στην Αλβανίδα καθαρίστρια ή τον περιπτερά.

...από την ώρα που αρχίζει να μιλά, πρέπει ν' αποκλείσουμε από το λεξιλόγιό του απαξιωτικές εκφράσεις και ρατσιστικές λέξεις όπως "αράπης", "γύφτος" κτλ. Εξίσου σημαντικό είναι να το αποθαρρύνουμε ν' αναφέρετε σε άλλα άτομα, εστιάζοντας στα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά.

...ν' αρχίσει σιγά-σιγά να συνειδητοποιεί -και με την παραίνεσή μας ν' απορρίπτει- τα δεκάδες ρατσιστικά εγκλήματα που γίνονται καθημερινά γύρω μας: η αποστροφή αλλά και η εστίαση του βλέμματος σ' έναν άντρα με κομμένο πόδι, ο αποκλεισμός του σκουρόχρωμου αγοριού από το παιχνίδι στο πάρκο, τα "πειράγματα" στο παχύσαρκο κορίτσι ή σ' εκείνο με τις φακίδες και τα κόκκινα, φουντωτά μαλλιά.

...να συζητήσουμε ανοικτά μαζί του τη "διεστραμμένη λογική" που επικρατεί στον κινηματογράφο και την τηλεόραση: ο πραγματικός "κακός" δεν μπορεί να έχει πάντα ένα μάτι ή μια ουλή, ο "τρομοκράτης" δεν μπορεί να είναι πάντα Άραβας, η γυναίκα των δυτικών προαστίων δεν μπορεί να είναι πάντα... αναλφάβητη και υστερική!

Ελευθερία Κανακάκη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Fresh News

Το site morethanawoman.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας