Για τα μάτια του μόνο!

Γράφτηκε από την  Νοε 02, 2016

Το 60% των γονιών οδηγεί το παιδί του στον οφθαλμίατρο μόλις στην Α΄ Δημοτικού!

Κι όμως, είναι αλήθεια: ένα στα τέσσερα παιδιά νηπιακής ηλικίας δε βλέπει «καθαρά» •αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα όρασης που δεν έχει διαγνωσθεί! Εκτός δε από το στραβισμό -που εμφανίζεται στο 4% των νεογέννητων και συνήθως «φαίνεται» δια γυμνού οφθαλμού - υπάρχουν πολλές ακόμα παθήσεις ικανές να καθυστερήσουν ή και να «μπλοκάρουν» τη σωματική και πνευματική εξέλιξή του. Το οπτικό μας σύστημα, εξάλλου, είναι πλαστικό •αρχίζει ν' αναπτύσσεται ήδη από τη μήτρα και σταθεροποιείται σε φυσιολογικά επίπεδα περίπου στην ηλικία των 9-10 ετών. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα πιο συχνά και πιο σημαντικά προβλήματα των παιδικών ματιών, αλλά και την τεράστια αξία που έχει ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος.

Αμετρωπίες

Πρόκειται για τις παθήσεις που δεν επιτρέπουν τη σωστή εστίαση των ειδώλων στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Στη μυωπία, για παράδειγμα, που παρατηρείται στο 30% του γενικού πληθυσμού, οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται μπροστά από αυτόν, με αποτέλεσμα το παιδί να μη βλέπει καθαρά •ιδίως τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά. Στην υπερμετρωπία, αντίθετα, οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα να μη βλέπει καθαρά μακριά και κυρίως κοντά, ενώ με τον αστιγματισμό προκαλείται επιμήκυνση των αντικειμένων, με αποτέλεσμα να βλέπει όμοιου χρώματος ακτίνες με διαφορετική απόχρωση, το καρό σαν ριγέ και την τελεία σαν γραμμή.

Φραγμένο ρινοδακρυϊκό σύστημα

Η ανάπτυξή του ολοκληρώνεται συνήθως στο τέλος του 9ου μήνα της εγκυμοσύνης, ωστόσο, αν αυτό δε συμβεί, τα ματάκια του μωρού είναι συνέχεια υγρά, ενώ παρουσιάζονται βλένες στο εσωτερικό τους και συγκέντρωση πύου πάνω στις βλεφαρίδες. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, πάντως, θα επιτευχθεί αυτόματη διάνοιξη και ίαση μέχρι τους 6 μήνες. Γι' αυτό, πολλοί παιδοοφθαλμίατροι προτείνουν τη λύση της συντηρητικής θεραπείας (με απαλό μασάζ στην περιοχή, ώστε να «πέσει» η μεμβράνη που φράζει τους ρινοδακρυϊκούς πόρους, και διακεκομμένη χρήση αντιβιοτικών κολλυρίων και αλοιφών) έως ότου το παιδί «κλείσει» τον πρώτο του χρόνο, οπότε ίσως χρειαστεί χειρουργική θεραπεία με καθετηριασμό •μια απλή, αλλά «λεπτή» διαδικασία με περίπου 90% επιτυχία.

Στραβισμός

Υπάρχουν έξι μυς σε κάθε μάτι που το κινούν προς διάφορες κατευθύνσεις, οπότε, για να εστιάσουν και τα δύο μάτια σ' ένα αντικείμενο θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι μαζί. Όταν όμως, για κάποιο λόγο, ο συγχρονισμός αυτός δε γίνεται σωστά, τότε εμφανίζεται ο στραβισμός •με την απόκλιση προς τα μέσα ή προς τα έξω, προς τα πάνω ή προς τα κάτω του ενός ή και των δύο ματιών. Βέβαια, τους τρεις πρώτους μήνες ζωής του παιδιού, τα μάτια κινούνται πολλές φορές ανεξάρτητα και «στραβίζουν» (ψευδοστραβισμός), μετά όμως από αυτό το χρονικό διάστημα, τα μάτια του πρέπει να είναι παράλληλα! Υπάρχει, ωστόσο, και ο λανθάνων στραβισμός, που δεν είναι εμφανής αλλά προκαλεί συμπτώματα θολής όρασης, διπλωπίας κ.α. και μπορεί να διαγνωσθεί μόνο με ειδική ορθοπτική μελέτη. Μια ακόμα πιθανότητα είναι η περιοδική εμφάνιση της πάθησης •όταν, δηλαδή, το παιδί εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα, είναι άρρωστο ή έχει κουραστεί.

Αμβλυωπία

Είναι η ελάττωση της οπτικής οξύτητας στο ένα ή -σπανιότερα- και στα δύο μάτια, ως αποτέλεσμα της ύπαρξης μιας πάθησης που εμποδίζει την ανάπτυξη της όρασης, καθώς δεν διαγνώσθηκε μέχρι τη σχολική ηλικία. Από κει και μετά, το παιδί έχει πολύ λίγες πιθανότητες ν' ανακτήσει τη χαμένη του όραση •είναι άρα εξαιρετικά σημαντικό ν' αντιμετωπισθεί έγκαιρα είτε με γυαλιά είτε αναγκάζοντας το «τεμπέλικο» μάτι να δουλέψει κλείνοντας το «καλό».

Προληπτικοί έλεγχοι: Πότε και πώς

1. Ο πρώτος οφθαλμολογικός έλεγχος πρέπει να γίνει με τη γέννηση του μωρού κι ενόσω βρίσκεται ακόμα στο μαιευτήριο. Εκεί, ο παιδίατρος θα κάνει μια γενική επισκόπηση των ματιών (έλεγχο βλεφάρων, βολβού, ρόδινη ανταύγεια κόρης, βυθοσκόπηση) και θα συνεργαστεί με παιδοοφθαλμίατρο αν παρατηρήσει οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα φυσιολογικά όρια ή αν το μωρό ανήκει σε ομάδα «υψηλού κινδύνου» (είτε γιατί είναι πρόωρο είτε γιατί έχει οικογενειακό ιστορικό, για παράδειγμα, συγγενούς καταρράκτη ή γλαυκώματος).

2. Ο επόμενος προληπτικός έλεγχος πρέπει να γίνει από τον προσωπικό σας παιδίατρο μεταξύ 6-12 μηνών και να περιλαμβάνει παρακολούθηση αντικειμένων, έλεγχο κορικών αντανακλαστικών και ύπαρξη στραβισμού.

3. Περίπου στην ηλικία των 3 ετών, τώρα, πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικευμένο οφθαλμίατρο ο οποίος θα μετρήσει ξεχωριστά την οπτική οξύτητα κάθε ματιού, θα κάνει ένα λεπτομερέστερο έλεγχο και παράλληλα θα σας συμβουλέψει πώς να προστατεύετε τα μάτια του παιδιού από τον ήλιο και τυχόν ερεθισμούς.

4. Στο 5ο του χρόνο και οπωσδήποτε με το που αρχίσει το σχολείο, οι εξετάσεις που χρειάζεται να γίνουν (επιπλέον της μέτρησης της οπτικής οξύτητας και της διάκρισης των χρωμάτων) συνδέονται με την επιστήμη της Οπτομετρίας η οποία: αναλύει τον τρόπο με τον οποίο τα δύο μάτια συνεργάζονται μεταξύ τους, με μεγάλη έμφαση στις κοντινές αποστάσεις και ελέγχει αν η όραση του παιδιού έχει συνδεθεί αρμονικά με τις υπόλοιπες αισθήσεις (ακοή, ισορροπία, κιναισθησία).

5. Από τον 6ο του χρόνο, τέλος (κι εφόσον δεν υπάρχουν παθήσεις ή δεν εμφανιστούν άλλα συμπτώματα) ο προληπτικός έλεγχος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά έτος. Μην ξεχνάτε, εξάλλου, ότι η συχνότητα της μυωπίας αυξάνεται με την ηλικία •παρουσιάζεται συνήθως στην προεφηβεία, μεγαλώνει προοδευτικά με διαφορετικούς ρυθμούς και σταθεροποιείται μόλις το παιδί συμπληρώσει την πρώτη του 20ετία.

Δώστε προσοχή!

Τα σημάδια που μπορεί να σας προειδοποιήσουν για την εμφάνιση ή ύπαρξη ενός προβλήματος όρασης είναι τα εξής:

►Αν το παιδί αναγκάζεται να γέρνει συχνά το κεφαλάκι του για να δει
►Αν αδυνατεί να «ακολουθήσει» ένα αντικείμενο το οποίο κινείται «μέσα» στο οπτικό πεδίο του
►Αν τα ματάκια του είναι γεμάτα δάκρυα
►Αν θέλει συνέχεια να τα τρίβει
►Αν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο φως
►Αν είναι κόκκινα, χωρίς να έχουν ερεθιστεί
►Αν «παίζουν» από άκρη σ' άκρη ή πάνω-κάτω (νυσταγμός)
►Αν «βγαίνουν» προς τα έξω
►Αν δεν μπορούν να εστιάσουν μαζί
►Αν υπάρχει έκκριση πύου στο ένα μάτι ή και στα δύο
►Αν τα βλέφαρα μοιάζουν να «πέφτουν»
►Αν η κόρη είναι άσπρη ή γκρίζα ή κιτρινωπή

 

 

Ελευθερία Κανακάκη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Fresh News

Το site morethanawoman.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας