«Μαμά, πότε θα ’ρθει ο Αϊ Βασίλης;»

Γράφτηκε από την  Δεκ 19, 2016

Όσο πλησιάζει η Πρωτοχρονιά, την ερώτηση αυτή την ακούτε όλο και πιο συχνά •και, δυστυχώς, υπάρχουν φορές που «τεντώνει» τα κουρασμένα νεύρα σας!

Στην άκρατη ανυπομονησία του παιδιού, υπάρχει, ωστόσο, και μια θετική πλευρά: η πολυπόθητη άφιξη του γέροντα με τον τεράστιο σάκο, το τρανταχτό γέλιο, την κατακόκκινη στολή και την κατάλευκη γενειάδα, μπορεί να του «διδάξει» την έννοια του χρόνου μέσα από ένα πολύ απλό παιχνίδι...

● Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, αγοράστε ένα ημερολόγιο τοίχου με «παραθυράκια» κι εξηγήστε του ότι επιτρέπεται ν' ανοίγει μόνο ένα κάθε πρωί, μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου που θα έρθει ο Άγιος Βασίλης. Το μεγαλύτερο παιδί θα μάθει έτσι να μετρά τις μέρες, ενώ το μικρότερο θ' αποκτήσει αίσθηση της χρονικής παρόδου.

● Προτιμήστε τα ημερολόγια που περιέχουν κρυμμένες «εκπλήξεις» (όπως μια καραμέλα, ένα σακουλάκι με χρυσόσκονη, ένα αυτοκόλλητο), ώστε να πάρει το μήνυμα ότι η υπομονή ανταμείβεται. Υπάρχουν, εξάλλου, και ημερολόγια που αποτελούνται από μικρά σοκολατάκια που απεικονίζουν, για παράδειγμα, ήρωες του Disney...

● Για να κατανοήσει τις έννοιες «πριν» και «μετά», συνηθίστε ν' ακολουθείτε μια συγκεκριμένη «ιεροτελεστία»: το «μαγικό παράθυρο» ανοίγει πριν ξεκινήσει να τρώει πρωινό, αλλά αφού ντυθεί.

● Η καθημερινή «ρουτίνα» θα το βοηθήσει, επίσης, να κατανοήσει τη σημασία των λέξεων «μεσημέρι», «βράδυ», «τώρα», «αργότερα» κτλ., ενώ η αναμονή μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα σας δώσει την ευκαιρία να του μιλήσετε για την εναλλαγή των μηνών.

● Σε κάθε περίπτωση, αν εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται το χρόνο διαφορετικά από τα συνομήλικά του, μην ανησυχήσετε! Πριν από την ηλικία των 3-4 ετών, τα περισσότερα παιδιά δεν είναι σε θέση ν' αφομοιώσουν την ιδέα του μέλλοντος και του παρόντος. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνες σχετικές με τη γνώση των χρονικών εννοιών, μόλις στην ηλικία των 7 ετών σημειώνονται σημαντικοί πρόοδοι, ενώ μόλις στα 8 τους χρόνια τα παιδιά διαφοροποιούν πλήρως το παρόν από το παρελθόν. Όσο για τη «διάσταση» που δίνουμε εμείς οι μεγάλοι στην έννοια του χρόνου, την αποκτούν περίπου στην ηλικία των 14 ετών!

Ελευθερία Κανακάκη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Fresh News

Το site morethanawoman.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας