Εξωσχολικές δραστηριότητες: ναι αλλά… με μέτρο!

Γράφτηκε από την  Οκτ 13, 2016

Όσο ακόμα ήταν «γεμάτες οι μπαταρίες» του από το καλοκαίρι, όλα πήγαιναν καλά… Τον τελευταίο καιρό, όμως, το παιδί δηλώνει κουρασμένο, βαριέται, ασφυκτιά!

Πότε οι εξωσχολικές δραστηριότητες αρχίζουν να λειτουργούν καταναγκαστικά, ενώ θα έπρεπε να είναι πηγή χαράς;

Αν το παιδί είναι πάντα αγχωμένο, βιαστικό, δεν ξυπνάει εύκολα το πρωί και, το βράδυ, δεν κοιμάται καλά.

Αν διαμαρτύρεται συχνά ή δεν «αποδίδει» όπως παλιά.

Αν αφήνει μισοτελειωμένα ή μελετά επιπόλαια τα μαθήματά του.

Αν δεν έχει τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα αποκλειστικά «δικιά» του.

Αν δεν προλαβαίνει να παίξει ή να μιλήσει στο τηλέφωνο με τους φίλους του κι έχει «κλεισμένα» ακόμα και τα Σαββατοκύριακά του.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου και όσα σχετικά αναφέρει στο βιβλίο της «Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά» (εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί), αν ο μικρός μαθητής δείχνει να απολαμβάνει τις ασχολίες του και διατηρεί το χιούμορ του, δε χρειάζεται ν’ ανησυχείτε για το φορτωμένο πρόγραμμά του. Αν, ωστόσο, στρεσάρεται και παίρνει καθετί πολύ σοβαρά, τότε πρέπει να αξιολογήσετε εκ νέου τις καθημερινές δραστηριότητές του, εμμένοντας αποκλειστικά σε αυτές που του επιτρέπουν να εκτονώνεται, να εκφράζει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του. Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να ασχολείται με λιγότερα και να είναι ευχαριστημένος, παρά να πιέζεται και να μην απολαμβάνει την ηλικία του.

Για τους παραπάνω λόγους:

- Μη βιαστείτε να «σταματήσετε», για παράδειγμα, το μπάσκετ που «δεν του χρειάζεται», επειδή «προτεραιότητα έχουν τα αγγλικά».

- Μη διστάσετε να περιορίσετε τις ώρες κάποιας δραστηριότητας ή να μεταφέρετε την πλέον «ανώδυνη» (που δεν απαιτεί, δηλαδή, προετοιμασία από μέρους του) στο πρωινό του Σαββάτου.

- Τέλος, μην «ξεχνάτε» να βεβαιώνετε το παιδί ότι η αγάπη και ο θαυμασμός σας γι’ αυτό δεν εξαρτώνται από τις επιδόσεις του κι ότι, όποια επιλογή κι αν κάνει, θα σας έχει πάντα κοντά του!

Ελευθερία Κανακάκη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Fresh News

Το site morethanawoman.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας