cell phone tracker 5510 treadmill ortung beim iphone 6 Plus ausschalten iphone localizador de celular s6 como

Χαμένοι στη… μετάφραση!

Γράφτηκε από την  Ιουλ 18, 2016

Φιλικές, ερωτικές, επαγγελματικές σχέσεις •όλες μοιάζουν δύσκολες στη σημερινή εποχή και πολλές «χάνονται» σε λόγια που ακούσαμε, είπαμε ή δεν προλάβαμε καν να πούμε...

Έχετε όμως σκεφτεί ότι, μέσα από μια πιο σωστή, ψύχραιμη «μετάφραση» λέξεων, κινήσεων και προθέσεων, κάποιες από αυτές τις σχέσεις θα είχαν σωθεί;

Στο συντροφικό τομέα

1. Το βασικό «κλειδί» της αποτελεσματικής επικοινωνίας ανάμεσα σε εσάς και το σύντροφό σας, επιστημονικά ονομάζεται «ενσυναίσθηση» •με απλά λόγια, πρόκειται για την ικανότητα να «βλέπετε» τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου, να κατανοείτε τα συναισθήματα και τη θέση του. Αυτό προϋποθέτει, όμως, να έχετε μάθει ν' ακούτε προσεκτικά τόσο τις απόψεις όσο τα παράπονά του.

2. Πίσω από την επιθετικότητα που ίσως εκφράζει κάποιες φορές, πρέπει επίσης να μάθετε ν' αναγνωρίζετε τις δικές του πίκρες, τα τραύματα και τις απογοητεύσεις. Θα συνειδητοποιήσετε έτσι ότι η ρίζα της αρνητικής του συμπεριφοράς δε βρίσκεται στην «κακή πρόθεση», αλλά στις αδυναμίες και τις ανάγκες του, οπότε, από τη μεριά σας, δεν υπάρχει πάντα λόγος να αναλώνεστε σε στείρες ή λεκτικά βίαιες αντιπαραθέσεις.

3. Πολλές φορές, η επικοινωνία «κολλάει» σε όσα -αντικειμενικά;- θεωρούνται «πρέποντα». Αντί, λοιπόν, να εξετάζετε το «σωστό» και το «λάθος», είναι καλύτερο να ρωτάτε το σύντροφό σας αν έχετε καταλάβει ακριβώς τι θέλει να πει ή τι σκέφτεται. Περιγράφοντας με δικά σας λόγια τα συναισθήματά του, δεν αποφεύγετε απλώς τις παρανοήσεις, αλλά τον βοηθάτε να «ξανακούσει» τον εαυτό του και, συγχρόνως, του δείχνετε πως ενδιαφέρεσαι πραγματικά για ό,τι συμβαίνει «μέσα» του.

4. Όταν ο σύντροφός σας αισθάνεται ότι τον νοιάζεστε και τον σέβεστε, γίνεται πιο πρόθυμος δέκτης των «μηνυμάτων» που θέλετε να του μεταφέρετε. Ακόμα μια βασική προϋπόθεση; Να έχετε απεμπλακεί από τις παρεμβάσεις φίλων και συγγενών και να προστατεύετε από «τρίτους» τη σχέση σας. Αυτό, όμως, δε σας δίνει το δικαίωμα να θίγετε τα αγαπημένα του πρόσωπα •ακόμα κι αν υπάρχουν άτομα που τον επηρεάζουν αρνητικά, υποτιμώντας τα εσείς είναι σαν να τον χτυπάτε... χαμηλά!

5. Αντί να βάζετε «ετικέτες», να κρίνετε ή να κατηγορείτε τον άλλο, πρέπει να προσπαθείτε να «γυρνάτε» τις δηλώσεις σας στο α΄ πρόσωπο •να λέτε, για παράδειγμα, «χρειάζομαι τη στήριξή σου» αντί του «είσαι εγωιστής».

6. Μην υποτιμάτε τη δύναμη της σιωπής •είναι ίσως το πιο εποικοδομητικό στοιχείο του διαλόγου, καθώς σας προσφέρει το χρόνο να επεξεργαστείτε τις φράσεις που μόλις ακούσατε και να απαντήσετε με λέξεις όσο το δυνατόν πιο ακριβείς. Επίσης, μη συμφωνείτε «πρόχειρα» με ό,τι λέει ο σύντροφός σας, μόνο και μόνο για... να τελειώνει η συζήτηση!

7. Το έχουμε ξαναγράψει: η σωματική επαφή είναι η σημαντικότερη και πιο απαραίτητη μορφή επικοινωνίας ανάμεσα σ' ένα ζευγάρι. Αγγίζοντας απαλά το σύντροφό σας όταν του μιλάτε, εκφράζετε το ενδιαφέρον σας, αφήνετε «χώρο» στην ελπίδα και δυναμώνετε τη σχέση σας!

Στο φιλικό τομέα

1. Εδώ, η αποτελεσματική επικοινωνία ορίζεται ως εξής: τους φίλους δεν πρέπει να τους παραμελούμε! Τακτικές συναντήσεις για... καφεδάκι, τηλεφωνήματα, msn, e-mails «κρατούν» μια φιλική σχέση «ζωντανή» ακόμα και στους ξέφρενους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής.

2. Η ουσία, ωστόσο, κρύβεται πάλι στο να μάθετε να «μετράτε» τα συναισθήματα της φίλης σας και να μπορείτε να «μπαίνετε» στη θέση της, ανά πάσα στιγμή! Κι όσο κι αν... καίγεστε να της εκμυστηρευτείτε τα πάντα για το νέο σας έρωτα, πρέπει πρώτα να λάβετε σοβαρά υπόψη σε ποια ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται αυτή.

3. Το να την ακούσετε προσεκτικά είναι πιο σημαντικό από το να της δώσετε μια συμβουλή. Κατανόηση, αποδοχή, ζεστασιά, ενθάρρυνση είναι μερικές ακόμα λέξεις-κλειδί.

4. Εννοείται ότι έχετε κάθε δικαίωμα -και οφείλετε- να εκφράζετε τις επιθυμίες, τις προσδοκίες ή και τα παράπονά σας •οι προτάσεις σας, όμως, δεν πρέπει να είναι γενικές κι αόριστες, αλλά ακριβείς! Πείτε «ξέρω πως "πνίγεσαι" στη δουλειά, όμως, μου έχουν λείψει οι βόλτες μας στα μαγαζιά» αντί «θα ήθελα να είσαι πιο διαθέσιμη»... Να επικεντρώνεστε, επίσης, μόνο στο παρόν κι όχι σε γεγονότα που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

5. Δεν πρέπει να «στέλνετε» επιθετικά μηνύματα με το σώμα σας •ακόμα κι όταν εκφράζετε παράπονο ή θυμό, ο άλλος αισθάνεται λιγότερο απειλημένος ή εχθρικός γνωρίζοντας ότι εξακολουθείτε να τον αγαπάτε και σας αναγνωρίζει ότι -τουλάχιστον- είστε ειλικρινής. Να θυμάστε, τέλος, ότι «μου είπες», «σου είπα», φήμες, σχόλια τρίτων κτλ., δε «χωράνε» σε μια φιλία που έχει ήδη δοκιμαστεί!

Στον επαγγελματικό τομέα

1. Κατ' αρχήν, να διευκρινίσουμε ότι μιλάτε ή δε μιλάτε, παίρνετε ή δεν παίρνετε θέση, μπαίνετε ή δεν μπαίνετε μπροστά, «στέλνετε» στους προϊσταμένους, τους συνεργάτες και τους υφισταμένους σας ποικίλα μηνύματα •είτε το θέλετε είτε όχι, οποιαδήποτε συμπεριφορά σας στον εργασιακό χώρο δηλώνει το πώς έχετε μάθει να επικοινωνείτε!

2. Όταν βιάζεστε να χαρακτηρίσετε κάποιον «δύστροπο», «κυκλοθυμικό», «τεμπέλη», ίσως αποφεύγετε ν' αντιμετωπίσετε κάτι διαφορετικό απ' ό,τι είχατε συνηθίσει μέχρι στιγμής... Μήπως όμως θέτετε έτσι τον εαυτό σας «εκτός παιχνιδιού» και «κόβετε» κάθε επικοινωνιακή γραμμή;

3. Παρακολουθείτε συγκεντρωμένη το συνομιλητή σας; Τον αφήνετε να σας παρουσιάσει το πρόβλημά του ή να σας εξηγήσει τι ακριβώς ζητά από εσάς, χωρίς διακοπή; Ακούγοντάς τον προσεκτικά, αυξάνετε τις πιθανότητες να βρείτε λύσεις και να δράσετε σωστά, αφού θα έχετε καταλάβει τι εννοεί.

4. Αναγνωρίζοντας και κατανοώντας τις προσδοκίες του άλλου, δε σημαίνει απαραίτητα ότι συμφωνείτε. Το επόμενο βήμα είναι να του εκθέσετε με σαφήνεια τα αντι-επιχειρήματά σας ώστε μαζί να αναζητήσετε, στη συνέχεια, μια κοινή κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε την κριτική!

5. Μην παίρνετε προσωπικά καθετί που λέγεται, μην το θεωρείτε σαν «επίθεση» ή «απειλή». Ο επαγγελματικός φόρτος μας οδηγεί συχνά σε βεβιασμένα -και πολλές φορές, λάθος- συμπεράσματα ενώ, εξίσου πολλές φορές, ξεχνάμε ότι η χειρότερη σύγκρουση είναι... η μετωπική!

Ελευθερία Κανακάκη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Fresh News

Το site morethanawoman.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας