Τα οφέλη του ποδηλάτου

Γράφτηκε από την  Φεβ 23, 2016

Το ποδήλατο είναι τα πιο αγαπητά και διαδεδομένα μεταφορικά μέσα σε όλο τον κόσμο, το οποίο σχεδόν όλοι το έχουμε λατρέψει από μικρή ηλικία.

Από τον Διονύση Καρούντζο, Πτυχιούχο ΤΕΦΑΑ, Αθλητή Υδατοσφαίρισης Α1

Είναι ένα μέσο το οποίο συνδυάζει τη γύμναση και την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο, ενώ συγχρόνως μας οδηγεί στη μείωση της παθητικής και καθιστικής ζωής. Δυστυχώς όμως η ελλειπής ενημέρωση, η λάθος προβολή και οι ελάχιστοι ποδηλατόδρομοι στη χώρα μας, κυρίως στα αστικά μας κέντρα, συμβάλουν στη περιθωριοποίηση αυτού του αγαπητού μέσου, σε μία χώρα η οποία διατηρεί τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες για τη συνεχή του χρήση.

Παρ'όλα αυτά το ποδήλατο παραμένει ακόμα στην κορυφή των αγαπημένων μας μέσων μεταφοράς και δεν θα σταματήσει ποτέ να μας χαρίζει στιγμές ξεγνοιασιάς και οικονομικής γύμνασης.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως μία έρευνα του American Scientist έδειξε ότι οι συχνές εναλλαγές άσκησης του σώματος ενεργοποιούν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, το οποίο σύμφωνα με επιστήμονες του Oxford University συνδέεται με υποδοχείς οπιοειδών και κυκλώματα ντοπαμίνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ενεργοποίηση εκείνων των περιοχών του εγκεφάλου που ευθύνονται για το αίσθημα της ευχαρίστησης.

Οφέλη

Μείωση συνεπειών καθιστικής και παθητικής ζωής.

Τέλεια και ομοιόμορφη γύμναση των κάτω άκρων.

Βελτίωση καρδιοαγγειάκης και αναπνευστικής λειτουργίας.

Διατήρηση ισορροπίας μεταβολισμού.

Συμβολή στην πρόληψη κυρσών.

Ενεργιακές Δαπάνες

Η κατανάλωση ενέργειας είναι ανάλογη της ταχύτητας (για ταχύτητα 15 km/ώρα καίμε περίπου 7 kcal/λεπτό, ενώ για 21 km/ώρα καίμε περίπου 11 kcal/λεπτό).

Η κατανάλωση ενέργειας διαφέρει από άντρα σε γυναίκα. Σε ποδηλασία 21 km/ώρα οι γυναίκες μπορεί να καταναλώσουν 660 kcal, ενώ οι άνδρες 840 kcal.

Η κατανάλωση ενέργειας είναι ανάλογη του βάρους μας. Ένας μέσος άνθρωπος ο οποίος ζυγίζει 68 κιλά μπορεί να καταναλώσει 562 kcal/ώρα.

Κανόνες Και Συμβουλές Χρήσης

Προσαρμόζουμε το ποδήλατο μας στα μέτρα μας και ελέγχουμε τα μηχανικά του μέρη, ώστε το δίκυκλο να είναι έτοιμο για μία πλήρη και σωστή λειτουργικότητα.

Φοράμε ρούχα ανάλογα των κλιματολογικών συνθηκών.

Η κατανάλωση νερού ή ηλεκτρολυτών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της άσκησης μας είναι απαραίτητη. Επίσης μετά το τέλος της άσκησης καλό θα είναι να καταναλώνουμε κάποιο υγιεινό σνακ ή φρούτο για την κάλυψη των χαμένων υδατανθράκων.

Η χρήση προσταυτικών αξεσουάρ είναι αναγκαία οπουδήποτε χρησιμοποιούμε το δίκυκλο, ώστε να είμαστε προστατευμένοι από οποιαδήποτε πτώση. Μερικά από αυτά είναι το κράνος, οι επιγονατίδες, οι επιαγκονίδες και τα γάντια.

Να μετακινούμαστε πάντα με σεβασμό στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, όταν κινούμαστε σε οδούς, δρόμους ή λεωφόρους.

Όταν κινούστε στο οδικό δίκτυο πρέπει να ποδηλατούμε πάντα στη δεξία λωρίδα κυκλοφορίας και να εκδηλώνουμε τις προθέσεις μας για αλλάγη πορείας μετακινώντας κάποιο από τα χέρια μας.

Η μετακίνηση στους δρόμους καλό θα είναι να γίνετε σε ομαδικές εκδρομές, ώστε να πλαισιονόμαστε από πιο έμπειρους ποδηλάτες, οι οποίοι οδηγούν και ακολουθούν την ποδηλατική πορεία.

Η χρήση φωτεινών σηματοδοτών είναι απαραίτητη καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και της ημέρας.

Μην σνομπάρετε τα ερεθίσματα μικρής ή μέτριας έντασης. Ακόμα και αθλητές υψηλού επιπέδου ξεκινούν την προετοιμασία τους από χαμηλά προπονητικά ερεθίσματα.

Αν είστε από 35 χρονών και άνω και δεν έχετε γυμναστεί ποτέ συμβουλευτείτε το γιατρό σας για οποιαδήποτε έναρξη γυμναστικού προγράμματος.

Πρόγραμμα

Τα ερεθίσματα διάρκειας είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν σε μία καλή φυσική κατάσταση και κατεπέκταση στη μείωση του σωματικού μας λίπους. Στόχος μας είναι να ποδηλατίσουμε από 20 – 60 λεπτά συνεχόμενης διάρκειας, μέτριας έντασης και επιβάρυνσης σε περιοχές μικρών κλίσεων.

Οι αρχάριοι ποδηλάτες δεν πρέπει να ξεπερνάμε 30 – 40 λεπτά ήπιας έντασης, ώστε να μην υπάρξει πρόωρη διακοπή της άσκησης. Μετά το πέρας 2-4 εβδομάδων ή 6-12 προπονήσεων μπορούμε να περάσουμε στο μέτριο επίπεδο. Οι ποδηλάτες μετρίου επιπέδου μπορούμε να ποδηλατούμε 40 - 60 λεπτά συνεχόμενης διάρκειας και ήπιας έντασης.

Περισσότερα posts του Διονύση μπορείτε να δείτε στο leontsini.gr

morethanawoman

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Fresh News

Το site morethanawoman.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας