Οι γυναίκες που κάνουν ηλιοθεραπεία ζουν περισσότερο

Γράφτηκε από την  Ιουλ 22, 2016

Οι γυναίκες που κάνουν ηλιοθεραπεία ζουν περισσότερα χρόνια από εκείνες που αποφεύγουν να εκτεθούν στον ήλιο σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Internal Medicine.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lund εξέτασαν για 20 ολόκληρα χρόνια 29.518 γυναίκες από τη Σουηδία, ηλικίας 25 έως 64 ετών, χωρίς ιστορικό κακοήθειας.

Προς μεγάλη τους έκπληξη, από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι οι γυναίκες που απέφευγαν τον ήλιο έζησαν από 0,6 έως 2,1 χρόνια λιγότερο από εκείνες που έκαναν συχνά ηλιοθεραπεία, χρησιμοποιώντας πάντα αντηλιακή προστασία. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα ευρήματα, οι επιστήμονες συμβουλεύουν τις γυναίκες να αποφεύγουν την υπερέκθεση στον ήλιο, αλλά τονίζουν ότι η μειωμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί τελικά να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό για την υγεία των γυναικών. Μάλιστα μπορεί να είναι τόσο βλαβερές οι συνέπειες όσο αυτές που προκαλούν το κάπνισμα. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν τρεις μεγάλοι παράγοντες κινδύνου όσον αφορά στον τρόπο ζωής: το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος και η αδράνεια. Τώρα ξέρουμε ότι υπάρχει ένας τέταρτος: η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο», εξήγησε ο Dr. Pelle Lindqvist, επικεφαλής της μελέτης.

Μήπως λοιπόν, εκτός από αρνητικά, η ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο έχει και θετικά; Ποιο είναι το βασικότερο; Μα φυσικά η βιταμίνη D που λαμβάνουμε όσο καθόμαστε κάτω από αυτόν.

Σε τι βοηθά η βιταμίνη D:

- Βοηθά στο χτίσιμο αλλά και στη διατήρηση γερών και υγιών οστών

- Βοηθά στην βέλτιστη ανάπτυξη του σκελετού κατά την παιδική και εφηβική ηλικία

- Βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της προγεστερόνης και των οιστρογόνων (στις γυναίκες), ρυθμίζοντας τον εμμηνορροϊκό κύκλο

- Ενισχύει την υγιή ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων και αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης των αντρών

- Bοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό και τη διατήρηση γερών οστών και δοντιών
- Παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος, του βάρους και της διάθεσης

- Προστατεύει από καρκίνο και καρδιοπάθειες

Προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η έλλειψή της:

- Πόνο στα κόκαλα

- Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, άρα και κακή διάθεση

- Προβλήματα στην οστική πυκνότητα, στη δομή των οστών και προδιάθεση για κατάγματα

- Οστεοπόρωση

- Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με τα ακόλουθα:
Καρκίνο του ενδομητρίου, του παγκρέατος, του δέρματος, του μαστού, του προστάτη, υπέρταση, διαβήτη, έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ειδικά αυτές τις μέρες που ο ήλιος «καίει» πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία.Δεν μιλάμε ποτέ για υπερέκθεση στον ήλιο, και ιδίως στις ώρες αιχμής, (13.00-17.00),δεν αξίζει για λίγες ώρες ηλιοθεραπείας, να «τρέχουμε» μια ζωή... Γι' αυτό ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όλοι μας.

Αν και ο ήλιος είναι πηγή ζωής, η έκθεση σε αυτόν πρέπει να γίνεται με μέτρο!

Ζωγραφιά Αντωνιάδου

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Fresh News

Το site morethanawoman.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας